fbpx

Je voelt dat je meer wilt halen uit jouw leven. Je wilt groeien, vooruit komen, meer van iets hebben of iets specifieks bereiken.. maar je wordt ergens door tegengehouden. Alsof je blijft hangen. En bij elke stap die je wilt nemen, voel je een blokkade. Het gevoel dat er een muur wordt opgetrokken waar je maar niet doorheen komt. Wat je ook doet. Je blijft in kringetjes lopen en hebt vast al van alles gedaan om door de emotionele blokkade heen te komen. Vaak wordt aan mij gevraagd: Hoe kom je van je emotionele blokkades af…

Wat is een emotionele blokkade?

Een emotionele blokkade is het gevoel dat je tegengehouden wordt door iets ongrijpbaars. Je voelt dat je letterlijk blokkeert en weet niet wat je moet zeggen of moet doen. Je wordt tegengehouden door je emoties. Daarom noemen we het ook een emotionele blokkade. Het kan heel verwarrend voelen voor jezelf op het moment dat je de emotionele blokkade ervaart.

Het klinkt misschien vreemd, maar de blokkade zit in jezelf. Je bent in wezen een innerlijk gevecht aan het voeren met je eigen ‘ik’. Er is namelijk maar één persoon die jou tegenhoudt, die jou emotioneel blokkeert om datgene te bereiken dat jij wilt en dat ben jij. Nou ja, jezelf? Het is jouw reptielenbrein. Al is het jouw eigen brein, zo voelt het vaak niet. Het voelt alsof het jou tegenwerkt, omdat jouw reptielenbrein er alles aan doet om jou veilig te houden door jou weg te houden bij de ‘pijn’ die jij dan zou gaan ervaren. Het legt een emotionele blokkade op, die ervoor moet zorgen dat jij wegblijft van de pijn die eronder zit.

Wat wil jij aantrekken in jouw leven?

Het kan van alles zijn. Je wilt meer geld, meer verbinding, meer liefde, meer rust, meer kracht.. Wat belangrijk is, is dat jij je realiseert dat er iets is dat jou emotioneel blokkeert om datgene te krijgen dat jij graag wilt. Door dat “iets” te elimineren kan je datgene daadwerkelijk aantrekken.

Vaak zijn wij op zoek naar het hoe en het waarom. Waarom het ons niet lukt om er doorheen te komen. Hoe de blokkade is ontstaan. Ons rationele brein wilt nu eenmaal alles graag verklaard en beredeneerd hebben. Zo zit ons brein in elkaar. Alleen is de vraag die je jezelf mag stellen: “Wat schiet ik ermee op om te weten hoe de blokkade is ontstaan en waarom het zo is.”

Wist jij dat je van alle herinneringen die jij hebt, überhaupt nog maar 50% kunt herinneren zoals het in het echt heeft plaatsgevonden? De rest is door onze hersenen vervormd. Wat belangrijk is, is dat jij je richt op dat “iets” dat jou emotioneel blokkeert om aan te trekken waar jij behoefte aan hebt. Dat “iets” dat jou tegenhoudt. Want het is niet alleen frustrerend. Het zorgt er ook voor dat je niet verder komt. Het maakt dat je vastloopt en je je onzeker gaat voelen omdat het je niet lukt.

Ons rationele brein wil vaak iets anders dan ons reptielenbrein

Stel dat jij meer liefde wilt in jouw leven. (Ik geef maar een voorbeeld en wie wilt er niet meer liefde in zijn of haar leven toch). Je doet je best om je met liefdevolle mensen te verbinden die jou meer liefde kunnen geven. Alleen iets in jou zegt “Heb mij niet lief, want liefhebben is gevaarlijk, want dat doet pijn.” En daarom zal dat iets, namelijk jouw reptielenbrein, er alles aan doen om jou weg te houden bij die onderliggende pijn. Het gaat jou onbewust emotioneel blokkeren. Jouw rationele brein wilt liefde, maar jouw reptielenbrein zegt “liefde is gevaarlijk, dus ik bescherm jou ertegen”.

En zo zal jij onbewust liefde tegenhouden en een veiligheidsmechanisme inzetten, die er voor zorgt dat jij geen liefde aantrekt. Geen ‘echte’ liefde althans. Mocht je de ‘echte’ liefde gevonden hebben, dan blijft het een innerlijk gevecht voor jezelf om de diepere verbinding aan te gaan. Het voelt nu eenmaal niet veilig.

Herkenbaar? Voor mij wel!

Wellicht is dit herkenbaar voor jou. Onderliggend zal je zelfs misschien de angst wel voelen als je dichtbij datgene komt, dat je zo graag wilt aantrekken. Je voelt de innerlijke strijd in jezelf, maar begrijpt het niet. Met als gevolg dat je onrust zal voelen in je hoofd en lichaam. Het haalt je uit jouw kracht. Het tast je zelfbeeld aan. Door de innerlijke strijd in jezelf wordt je onzeker, boos omdat het je niet lukt, raak je verwijderd van jezelf.. heel herkenbaar voor mij.

Hoe kom je van je emotionele blokkades af?

Zodra je datgene wat jou tegenhoudt loslaat, zal jouw reptielenbrein niet meer de urgentie voelen om jouw ‘veilig’ te gaan houden, want er is geen gevaar meer. De volgende vraag is dan: Hoe laat je datgene wat jou emotioneel blokkeert los?

Loslaten, hoe doe je dat?

Door vervelende gebeurtenissen in ons leven, bouwen we beperkende gevoelens en overtuigingen op. Telkens als jij iets vervelends meemaakt, koppelt jouw brein een beperkende overtuiging aan dat beperkende gevoel. Deze beperkende gevoelens en overtuigingen worden opgeslagen in jouw systeem en zodra er een soortgelijke gebeurtenis plaatsvindt, wordt dezelfde neurale herinneringsroute belopen waardoor jouw brein dat ziet als gevaar. Logisch want er zit emotionele pijn onder. Pijn die je hebt opgedaan tijdens die vervelende gebeurtenissen uit het verleden. Door deze beperkende gevoelens en overtuigingen uit jouw systeem los te laten, zal jouw brein de pijn die eronder zit niet meer herkennen en wordt je niet meer geraakt.

Zo zal je de emotionele blokkade niet meer ervaren en kan je de stappen nemen die jij vanuit jouw rationele brein wilt nemen. Bij elke stap zal jij je vervolgens sterker en krachtiger voelen. Je krijg meer geloof en vertrouwen in jezelf. Je komt terug in je kracht!

Ook verloren positieve gevoelens terug halen

Maar weet je. Het gaat er niet alleen om dat je datgene moet loslaten wat jou emotioneel blokkeert. Het gaat er ook om dat je de positieve gevoelens, die je tijdens de vervelende gebeurtenissen in jouw leven bent verloren, terug moet halen om datgene aan te trekken waar jij zo naar verlangt. We gaan even terug naar het voorbeeld van zojuist. Je wilt meer liefde in jouw leven. Je hebt alles wat jou blokkeerde losgelaten en jouw brein voelt zich veilig om meer liefde in jouw leven toe te laten. Dan zal je nog niet direct meer liefde in jouw leven ervaren. Om meer liefde te kunnen ontvangen, zal je het jezelf moeten gunnen om er meer van te mogen hebben. Of het nou gaat om meer geld, meer verbinding, meer liefde, meer rust, meer kracht..

Er zijn tientallen positieve gevoelens op te noemen. Gevoelens van eigenwaarde, zelfvertrouwen, spontaniteit, drive, doel, geloof in jezelf, passie, jezelf durven uiten, verbondenheid, zelfliefde..

Door de positieve gevoelens die je ooit bent verloren terug te halen, zal je jezelf, anderen en het leven weer gaan vertrouwen, waarderen, zal je meer zelfvertrouwen krijgen, meer zelfliefde ervaren en nog veel meer. Je moet het jezelf gunnen om datgene wat jij zo graag wilt, ook daadwerkelijk aan te trekken in jouw leven.

Hoe ik van mijn emotionele blokkades afkwam…

Ik heb dit zelf gedaan met de Body Mind Release methode. Een methode die jou helpt om de innerlijke oorzaak van al je levensklachten zelfstandig, blijvend en bij de kern aan te pakken. Of het nou gaat om levensklachten als van je emotionele blokkades af willen komen, vastgelopen zijn, niet in je kracht durven te staan, moeite hebben met het omgaan van je hooggevoeligheid of klachten als stress, depressie, burn-out, angsten of onverklaarbare fysieke klachten.

Omdat deze methode mij zo goed heeft geholpen, ben ik zelf Body Mind Release therapeut geworden. Als Body Mind Release therapeut vertel ik jou graag wat deze gerichte en effectieve methode voor jou kan betekenen. Boek een gratis inzichtengesprek in via https://calendly.com/rachel-450/innerlijke-reis.

Ik geef jou graag de inzichten die jij nodig hebt om van je emotionele blokkades af te komen en de doorbraak te maken die jij wilt.

 

Liefs Rachel

 

Menu

Stuur mij de kennismakingsvideo!

Doe mee!

Stuur mij de kennismakingsvideo!