fbpx

Wanneer je het gevoel hebt dat alles je teveel wordt en je je niet meer goed kan opladen, raak je uitgeput. Emotionele uitputting. Je voelt je moe, leeg, prikkelbaar en bent snel geïrriteerd. Maar dat niet alleen. Er ontstaan vaak allerlei klachten, die niet altijd even goed herkent worden van zowel mentale als fysieke aard. Je voelt dat je niet goed in je vel zit, maar kan het niet altijd even goed verklaren. Ze noemen het emotionele uitputting. Ik persoonlijk zie het als empathische uitputting. In deze blog leg ik jou uit waarom en deel ik wat jij echt moet weten over emotionele uitputting.

De oorzaak van emotionele/empathische uitputting ligt in de basis, dat je een periode van overmatige stress hebt ervaren. Daarbij heb je te lang over je grenzen heen laten gaan ofwel ben je zelf te lang over je grenzen heen gegaan. De gevoelens bouwen zich over een langere tijd op, waarin je ‘jezelf’ steeds weg hebt gecijferd. Je hebt je levensenergie en je positieve gevoelens  afgegeven. Vaak heeft je lichaam je al langere periode waarschuwingssignalen gegeven, maar als je die niet hebt herkent of hebt genegeerd, dan komt er een moment dat het je teveel wordt.

Symptomen die kunnen wijzen op emotionele/empathische uitputting zijn:

 • Je hebt behoefte aan rust, maar wat je ook doet, je blijft moe.
 • Al ben je doodop; je hebt moeite om in slaap te komen omdat je hersenen overuren blijven draaien. Het welbekende piekeren.
 • Je kunt weinig hebben. Om het minste geringste ben je geprikkeld, geïrriteerd of wordt je geraakt.
 • Je herkent jezelf niet meer. Doordat je weinig kunt hebben en daardoor geïrriteerd kan reageren op anderen, voel je je vaak achteraf weer vervelend en schuldig daarover. Dit heeft ook gevolgen voor je zelfbeeld, die hierdoor negatiever wordt.
 • Je hoofd voelt zwaar en als een wattenhoofd. Hierdoor wordt het lastiger om je te concentreren en je goed uit te drukken. Je kunt niet echt meer helder nadenken. Het voelt ook alsof je je hoofd niet ‘uit’ kunt zetten.
 • Alles is je teveel. Alleen bij het idee van ‘moeten’ zakt de moed al in je schoenen. Zelfs in leuke en gezellige dingen heb je niet echt zin meer. Je krijgt steeds minder levenslust.
 • Allerlei fysieke klachten. Deze kunnen variëren van hoofdpijn, buikpijn of darmklachten, hartkloppingen, duizeligheid, trillerigheid, misselijkheid, gevoel van onrust, gebrek aan eetlust. Je lichaam geeft het signaal dat er iets aan de hand is en dat je het rustiger aan moet doen.

Als je je herkent in bovenstaande klachten en deze klachten regelmatig ervaart is het echt zaak om ermee aan de slag te gaan. Je kunt ook hier nog een test doen. Al denk je misschien dat de klachten na wat rust vanzelf over zullen gaan, het tegenovergestelde is helaas waar. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen en die je zeker zullen helpen;

 • Plan Me-Time in. Al heb je nu juist het gevoel dat je geen tijd kan vrijmaken voor jezelf omdat je het te druk hebt, doe het juist WEL. Al zal het moeilijk zijn om je geheel te kunnen ontspannen. Wat goed helpt is sporten, bewegen (bijvoorbeeld fietsen of rolschaatsen) en wandelen in de natuur.
 • Ga voor het slapen gaan mediteren, ademhalingsoefeningen doen en luister naar relaxte muziek. Deze kunnen je helpen om je gedachte stil te zetten.
 • Spreek af met vrienden of familie. Al zal je wellicht de behoefte hebben om je terug te trekken, even een gezellige dag of avond hebben met anderen kunnen je juist energie opleveren. Daarnaast is het goed om even uit je eigen omgeving te stappen. Dus spreek bij voorkeur niet thuis af.
 • Gebruik extra vitamine en supplementen. Piekeren kost je niet alleen bakken met energie, maar verbruikt ook veel magnesium. Dus raadzaam om jezelf lekker te verwennen met een magnesium voetenbadje.

Bovenstaande adviezen kunnen je helpen om je wat beter te voelen, maar zullen het probleem niet oplossen. De vraag is namelijk waarom laat jij over jouw grenzen heen lopen of overschrijdt je constant je eigen grenzen? Geloof me, je doet dit niet bewust. Het is een onbewust proces. Daarom hierbij mijn belangrijkste advies:

Pak het bij de kern aan!

Wat jij echt moet weten over emotionele uitputting…

De reden waarom ik spreek van empathische uitputting is, omdat de oorzaak van de uitputting zit het meelevende vermogen. Empathische mensen pakken veel eerder en meer energie op van anderen. Wellicht herken jij het. Dat zodra er een beetje spanning in de lucht hangt jij dit haarfijn aanvoelt. Dat kan heel mooi zijn, maar als je je er niet van bewust bent, dan word je snel ondergesneeuwd. Zeker als je de gevolgen, de klachten niet herkent.

Vanuit empathie laat je sneller over je grenzen heen gaan en zal je je eerder aanpassen aan een ander. Je cijfert jezelf letterlijk weg, omdat je (on)bewust de ander belangrijker vind dan jij. Vaak gaat dit gepaard met beperkende gevoelens van de lasten willen overnemen van de ander en moeite hebben om anderen teleur te stellen. Deze gevoelens en programmeringen worden sterker als je je in een bepaalde periode onzeker voelt over jezelf of een bepaalde situatie.

Heel mooi en lief bedoeld dat je het op wilt lossen voor de ander, maar je kunt je voorstellen dat als je voor langere tijd negatieve energie oppakt van anderen en jouw levenskracht en positieve gevoelens afgeeft jij totaal uitgeput raakt. Empathisch uitgeput.

De enige manier om dit proces te stoppen is om beperkende gevoelens en overtuigingen en onbewuste programmeringen van: de lasten over willen nemen, over je grenzen heen laten gaan, zelf over je grenzen heen gaan, je aanpassen aan anderen, jezelf wegcijferen, anderen niet teleur willen stellen…los te laten. Maar dat niet alleen. Je wilt ook verloren positieve gevoelens weer terughalen, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt en je je vanuit onzekerheid niet meer aan hoeft te passen aan je omgeving.

Hoe? Met de Body Mind Release methode lossen we het samen op!

Klik hier en vraag nu de gratis kennismakingsvideo aan om kennis te maken met mij en de Body Mind Release methode.

Liefs Rachel

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

Stuur mij de kennismakingsvideo!

Doe mee!

Stuur mij de kennismakingsvideo!