fbpx

Sombere gedachten hebben we allemaal wel eens. Het hoort bij het leven. Maar wat als je deze dagelijks hebt? “Het gaat vanzelf wel weer over” wordt er dan tegen je gezegd. Maar is dit wel zo? En waar komen jouw sombere, negatieve gedachten eigenlijk vandaan?

Negatieve gedachten ontstaan als beperkende gevoelens en overtuigingen getriggerd worden. Piekeren noemen we het ook wel. Gebeurt dit kortstondig, dan is er niets aan de hand. Maar als dit langere tijd aanhoudt, dan ga je je somber voelen en op den duur zelfs depressief. Vaak gaat dit gepaard met gevoelens van lusteloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid of juist teveel willen slapen. Je kunt je zelfs intens alleen en eenzaam voelen. Al heb je genoeg mensen om je heen. Je voelt je afgesloten van alles en iedereen.

Ik herken het vreselijke gevoel van vroeger. Ook tegen mij werd gezegd “Het gaat vanzelf wel weer over. Ga lekker de natuur in, ga leuke dingen doen, praat erover met anderen.” Goed bedoelde adviezen. Maar het enigste wat ik in die periodes van mijn leven wilde, was wegkruipen. Weg van alles. En het ging niet vanzelf over. Hoe langer ik het liet voortduren, hoe meer ik er in bleef hangen.

Bij mij hielden mijn negatieve gedachten meestal verband met het zorgen maken over de toekomst. Dan voelde ik me onzeker, lost…

Dat zorgde ervoor dat beperkende gevoelens en overtuigingen werden getriggerd, wat veel negatieve gedachten veroorzaakten.

Negatieve gedachten verbruiken veel serotonine. Heb jij je ooit wel eens afgevraagd waarom we überhaupt serotonine nodig hebben? Deze neurotransmitter helpt ons om trieste en vervelende gebeurtenissen in ons leven, maar ook om ons heen en in de wereld, positiever te ervaren. Serotonine helpt ons om deze gebeurtenissen aan te kunnen. Maar wat als we door de grote hoeveelheid negatieve gedachten een tekort hebben aan serotonine? Dan gaan we onze werkelijkheid somberder bezien.

Door beperkende gevoelens en overtuigingen los te laten en positieve gevoelens terug te halen, komt ons serotonine gehalte weer in balans en gaan we onze werkelijkheid weer positiever bezien. Zo voel je je in een sombere of depressieve periode van je leven al binnen een paar weken weer stukken beter.

Hoe? Ik vertel je er graag meer over! Blijf niet hangen in je somberheid of depressiviteit. Gun jezelf een lichter en leuker leven.  Neem vrijblijvend contact met mij op via https://calendly.com/rachel-450/innerlijke-reis voor een gratis inzichtengesprek.

 

 

 

Menu

Stuur mij de kennismakingsvideo!

Doe mee!

Stuur mij de kennismakingsvideo!