We kennen het allemaal wel. Dat irritante stemmetje in ons hoofd, dat opkomt zodra we hebben besloten om iets nieuws te ondernemen. Het is ons reptielenbrein, die er alles aan doet om ons veilig te houden.
Ons reptielenbrein, ook wel ons oerinstinct genoemd, is het kleinste en oudste deel van ons brein. In de oertijd zorgde dit deel van onze hersenen ervoor dat we overleefden. Zodra er gevaar ontstond gaf ons reptielenbrein ons een primitieve reactie: Vecht! Vlucht! Of Bevries! Deze reactie is vergelijkbaar met een konijn of hert die bevroren op de weg blijft staan als ze in de koplampen van een auto kijken. Ze willen wel vluchten, maar kunnen niet.
Duizenden jaren geleden heel handig, maar nu zien wij ons reptielenbrein als een ‘pain in the ass’. We zijn anno het jaar 2019 immers niet op aarde gekomen om te overleven. Toch kunnen we ook onmogelijk zonder ons reptielenbrein. De truc is hoe word je jouw reptielenbrein de baas? Hiervoor ga ik jou eerst meer uitleg geven over de werking van ons brein.
Onze hersenen bestaan uit 3 delen;
- Het menselijk brein (neocortex) = jongste en grootste deel
- Het emotionele brein/ zoogdieren brein (limbisch brein)
- Het reptielenbrein = oudste en kleinste deel
Deze 3 delen hebben elk een andere functie.
Zo is het menselijk brein verantwoordelijk voor het maken van weloverwogen beslissingen. Ook wel ons ‘gezond verstand’ genoemd. Hierin zit ook ons leervermogen en het vermogen om ons eigen gedrag te observeren.
In ons emotionele brein, de benaming zegt het al, zitten al onze emoties, herinneringen en onze gedragservaringen (zowel positief als negatief).
Ons reptielenbrein functioneert buiten onze bewuste controle. Het heeft controle over onze vitale lichaamsfuncties, zoals onze ademhaling, hartslag, bloedsomloop en zorgt ervoor dat je zonder erbij na te denken loopt, praat, eet enzovoort. Stel jezelf eens voor hoeveel extra energie het jou zou kosten als je daar bewust over na zou moeten denken. In dit deel zit ook ons oerinstinct en onze drang om ons voort te planten.
Slechts 5% van alle beslissingen die wij nemen, nemen wij vanuit ons menselijk brein
Nu zou je wellicht denken dat we het grootste deel van onze beslissingen vanuit ons menselijk brein nemen, daar zit immers ons ‘gezond verstand’ maar in de praktijk werkt dit anders. Ons emotionele brein en ons reptielenbrein overheersen meestal ons menselijk brein. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat je weet dat het drinken van alcohol niet goed voor je is, maar je doet het toch omdat je emotionele brein daar zulke fijne herinneringen aan over heeft gehouden. De meeste mensen die wijn drinken, doen dit niet omdat het goed voor hun is, maar omdat ze het koppelen aan gezelligheid en ontspanning. Ook de reclame speelt daarop in. Denk maar aan de reclame van “Zo nu eerst een Bavaria”. Na een dag hard werken vind ik het gezellig om lekker een wijntje te drinken. Ik vind dat ik dat heb verdiend…
De 3 delen van jouw brein zijn dus regelmatig met elkaar in conclaaf. Vooral als je iets nieuws wilt ondernemen. Zoals je haar, je nagels, je huid groeit, heeft ook jouw menselijk brein groei nodig. Dat geeft jou namelijk de voldoening die jij als mens nodig hebt om je gelukkig te voelen. Daarvoor moet je uit jouw comfortzone. Je reptielenbrein houdt daar niet van en gaat jou dan ook tegenhouden. Stel je hebt hetgeen je wilt gaan ondernemen eerder gedaan en dat heeft jou een negatieve ervaring opgeleverd, dan gaat jouw emotionele brein automatisch tegenstribbelen. Hierdoor ga jij twijfelen, waardoor er een stresssignaal verzonden wordt naar jouw reptielenbrein, die er alles aan gaat doen om jou veilig te houden.
Het komt erop neer, dat hoe meer jij gaat twijfelen, hoe meer jouw reptielenbrein zijn best gaat doen om jou veilig te houden. Zodra er een stresssignaal verzonden wordt, gaat jouw lichaam adrenaline en cortisol (stresshormonen) aanmaken, waardoor jouw bloeddruk omhoog gaat, je hart sneller gaat kloppen en je spieren worden aangespannen. Dit geeft jou angstgevoelens. Angstgevoelens die gebaseerd zijn op het onbekende. Je hebt het immers nog nooit gedaan. Je menselijk brein wilt het wel, want die wilt groeien en het gevecht in jezelf begint. Ik zal je eerlijk zeggen, dat ik zelf dat gevecht met mezelf eigenlijk vervelender vindt, dan de angstgevoelens op zich.
Het geheim?
Zorg dat er geen stress ontstaat als je iets nieuws wilt gaan doen. Maar hoe doe je dat? In totaal heb je 5 seconde de tijd voordat er een stresssignaal verzonden wordt naar je brein. Als je ervoor zorgt dat je binnen die 5 seconde blij reageert en gelijk beslist om het te gaan doen, dan geef je jezelf niet de kans om te twijfelen en wordt er geen stresssignaal verzonden. Schrijf hetgeen je wilt gaan doen direct op of beter nog, plan het direct in.
Wat voor mij ook goed werkt, is dat zodra ik het stemmetje in mijn hoofd opmerk, ik tegen mezelf zeg: “Dank je wel dat je mij hierop attendeert, maar ik ga het toch doen, want ik wil groeien en verder komen.”
Probeer het eens met iets kleins. Je zult zien dat als je eenmaal jouw reptielenbrein de baas kunt zijn, dit voelt als een overwinning op jezelf.
Veel plezier!
With Happy Greetings
Rachel
Over Rachel
Rachel is de drijvende motor achter Be In Harmony. Zij heeft zelf een intensief transformatie proces doorlopen, zowel privé als zakelijk.
1 reactie. Reactie plaatsen
Dag,
Bij deze heb ik een vraag.
Ik heb als baby van 8 maanden in 1957 een trauma opgelopen, doordat mijn -voor mij zeer zorgzame- broertje van 3 jaar door een ongelukje thuis,
is overleden aan een hersenbloeding.
Wij woonden toen op Java.
Het verdriet over het verlies van mijn broer komt, zodra ik eraan denk, heel snel naar boven, uiteraard zonder een concrete herinnering.
Ik wil graag iemand spreken met ‘babytrauma-specialisatie’
Groetjes,
Kim