fbpx

In 2005 heeft de Britse psycholoog Cliff Arnall de derde maandag van Januari als Blue Monday bestempeld. Hij heeft, naar zijn zeggen, een wetenschappelijke verantwoorde formule bedacht, waaruit zou blijken dat de derde maandag van Januari de meeste deprimerende dag van het jaar is. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, de vakanties ver weg lijken (zeker dit jaar..), de dagen nog donker zijn en de maandag de 1e werkdag van de week is.

Maar wie of wat bepaalt nou eigenlijk of we ons op deze derde maandag van Januari inderdaad zo voelen?

Per dag heb je zo’n 40.000 – 60.000 gedachtes, waarvan 95% hetzelfde is als je de dag ervoor had. Ze ploppen te pas en te onpas op in je hoofd. Niet dat je dat wilt. Het gebeurt je gewoon. Ineens zijn ze er.

Maar je hebt niet alleen telkens dezelfde gedachtes.

Dr. Bruce Lipton, een Amerikaanse celbioloog, die veel onderzoek heeft gedaan naar het effect van onze gedachtes op onze cellen en genen geeft aan dat het overgrote deel, namelijk 70%, van onze dagelijkse gedachtes negatief zijn. Ons brein is zo ontwikkelt dat deze gericht is op het registreren van vooral negativiteit en gevaar. Het is nu eenmaal één van de belangrijkste taken van ons reptielenbrein om ons veilig te houden, om te overleven.

Ga maar eens bij jezelf te raden. Hoe vaak heb jij gedachtes als: “Ik heb geen zin, ik kan het niet, het lukt me toch niet, het weer is slecht, gedachtes van angst, van tekort…  Of heb je gevoelens van onzekerheid, ik ben niet goed genoeg, ik weet niet of ik dit wel kan… Ik noem het zelf ook wel negatieve affirmaties, omdat we ze keer op keer herhalen. Een positieve ervaring vergeet je al snel, terwijl een negatieve ervaring blijft hangen.

Uiteraard doen we dit niet bewust. Onze gedachtes worden grotendeels gevormd vanuit onze levensprogramma’s. Programma’s die we in de leeftijd van 0-7 jaar op hebben opgebouwd om te kunnen functioneren. Want als kind moeten we alles nog leren. Niet alleen leren lopen, praten, zelf eten, aankleden. Ook de normen en waarden die gelden in de maatschappij. We leren dit door te kijken naar de mensen in onze directe omgeving. Onze ouders, broers, zusjes, vriendjes, de schooljuf of meester, oma, opa noem maar op. We downloaden de aangeleerde informatie en nemen deze aan voor waar. Onze aangeleerde levensprogramma’s zijn altijd juist! Dat is zoals het in onze ogen hoort.

We zijn hierbij niet alleen gevormd door onze omgeving, maar ook geconditioneerd door de gevestigde maatschappij. Als klein kind hebben we al vroeg geleerd wat we moesten doen om erbij te horen. En dat als we ons niet gedroegen zoals er van ons verwacht werd, daar iets van werd gevonden. Of dat nou één van je ouders was of de juf of meester op school.  We hebben al vroeg geleerd om mee te lopen in het gareel. En daardoor hebben we ook al vroeg geleerd om te oordelen. Niet alleen over de mensen om ons heen, maar vooral ook over onszelf.

Hoe denk jij dat het zou zijn als merendeel van jouw gedachtes zou bestaan uit positieve gedachtes? Gedachtes die jou juist stimuleren, jou in je kracht zetten.

Het is bekend dat onze omgeving invloed heeft op hoe we ons voelen. Maar wist je dat jouw eigen gedachten uiteindelijk jouw realiteit bepalen?

Uit de velen onderzoeken die Dr. Bruce Lipton heeft gedaan is gebleken dat het niet onze geërfde genen zijn, die bepalen hoe onze realiteit eruit komt te zien. Of we ziek worden of niet, of iets wel lukt of niet. Het zijn onze gedachtes, hetgeen we geloven en hetgeen waar we van overtuigd zijn die dit bepalen. Zo triggeren positieve gedachtes onze positieve genen en negatieve gedachtes onze negatieve genen. Zie het maar als een bibliotheek vol met boeken. Er staan liefdevolle, mooie boeken en er staan boeken vol met zware en trieste verhalen. Gevoelens als boosheid, frustratie, stress openen de minder fijne boeken en gevoelens van liefde en dankbaarheid openen de mooie boeken.

Je wordt wat je denkt – Boeddha

Zo heeft dr. Bruce Lipton verschillende onderzoeken gedaan waarbij mensen werkelijk waren genezen, terwijl ze geen medicijn toegediend kregen, maar slechts een suikerpil. Dit vanuit hun eigen positieve overtuiging, dat het medicijn hun beter maakten. Zoals een positieve overtuiging een positief placebo effect heeft, heeft een negatieve overtuiging een nocebo effect.

Het mooie is dat door jouw negatieve gedachtes om te zetten in positieve, jij niet alleen minder stress en daardoor meer energie , vreugde en voldoening zal ervaren, maar ook positiviteit zal aantrekken. Simpelweg omdat het de wet van aantrekking is: negatief trekt negatief aan en positief trekt positief aan.

Alles om ons heen is energie. Zo ook onze gedachtes en gevoelens. Daar waar we vroeger volgens de Wet van Newton dachten we materie alleen konden beïnvloeden met materie, weten we nu beter. Kwantum Fysica heeft alles op z’n kop gezet. Deze zeer jonge wetenschap onderzoekt en beschrijft het gedrag van de zeer kleine deeltjes. Deeltjes die ze pas sinds kort kunnen onderzoeken, door de geavanceerde meetapparatuur. Hieruit is gebleken dat alle materie, ook de kernen van de atomen, uit lege ruimte bestaat en dat alles wat er over blijft zich als golven energie gedraagt. Maar wat ze ook ontdekte is dat als de cel van de buitenkant beïnvloed werd, de cel veranderde. Eén van de leiders hierin is Dr. Bruce Lipton. Tijdens de velen stamcel onderzoeken die hij heeft gedaan, zag hij dat ze meer bereikte als de cellen door een energetische benadering beïnvloed werden.

Het positief beïnvloeden van onze cellen, met positieve gedachtes en positieve gevoelens, zal niet alleen een positief effect hebben op ons, maar ook op hetgeen we aantrekken. Want wat we uitstralen, ontvangen we ook weer terug.

Wil jij meer weten over hoe jij je negatieve gedachtes kan omzetten naar positieve? Luister dan hier  naar de podcast: “Niet jij, maar jouw gedachtes bepalen jouw realiteit” welke ik speciaal voor JobOn, een landelijke community voor werkzoekenden waar ik vrijwilliger voor ben, op deze Blue Monday heb opgenomen.

Veel luisterplezier!

 

With Happy Greetings,

Rachel

Menu

Stuur mij de kennismakingsvideo!

Doe mee!

Stuur mij de kennismakingsvideo!