fbpx

Alles wat je moet weten hooggevoelig. DIT heeft mij enorm geholpen om mezelf eindelijk te begrijpen en ermee aan de slag te gaan.

Hoe weet je of je hooggevoelig bent?

Er is al heel veel geschreven over hooggevoeligheid en HSP (=hoog sensitiviteit). Toch zie ik dat nog veel mensen worstelen met hun gevoeligheid en niet weten hoe hiermee om te gaan. Iets wat ik volkomen begrijp! Ook ik heb er jaren over gedaan om het te(h)erkennen en het te kunnen zien als een talent. In deze blog wil ik mij daarom niet alleen beperken tot het geven van informatie over hooggevoeligheid en HSP, maar met de kennis aan de slag gaan. Alles wat je moet weten over hooggevoelig zijn.

Zelf kwam er pas op latere leeftijd achter dat ik gevoeliger en sensitiever ben dan een gemiddeld persoon. Gelukkig is niet iedereen gelijk. En dat is precies zoals ik kijk naar gevoeligheid en sensitiviteit. De ene persoon is intelligenter of creatiever, de ander gevoeliger en/of sensitiever. Het verschil is alleen dat mensen die intelligent of creatief zijn, daar meestal geen ‘last’ van hebben. Ook ik ervaarde mijn hooggevoeligheid jaren geleden als een last en wellicht ervaar jij dat ook zo. Inmiddels weet ik dat het een prachtig talent is. Echt waar! Maar dan moet je het wel kunnen zien als jouw talent. En alles wat je moet weten over hooggevoelig zijn eerst weten.

Ben jij gevoelig, hooggevoelig of HSP?

Stel je hebt veel meegemaakt in jouw leven, waardoor je veel getriggerd wordt en dagelijks stress ervaart, dan is het logisch dat je gevoeliger reageert op dingen. Jouw brein voelt zich namelijk niet veilig en scant de hele dag op gevaar, op het negatieve. Er hoeft maar iets te gebeuren en je brein staat ‘aan’. Dit heeft overigens niets met hooggevoeligheid te maken. Alleen ben je in een dergelijke situatie wel gevoeliger dan een gemiddeld ander persoon.

Iedereen die ballast met zich meedraagt, heeft tijdens vervelende gebeurtenissen in het leven niet alleen ballast opgedaan, maar ook positieve gevoelens verloren. Dit kunnen gevoelens zijn van zelfvertrouwen, vertrouwen in de ander en het leven, veiligheid. Positieve gevoelens werken als een natuurlijke beschermlaag om ons heen. Op het moment dat deze natuurlijke beschermlaag niet intact is, worden we eerder geraakt door mensen en gebeurtenissen en reageren we daar gevoeliger op.

(Wil je meer weten over hoe ballast ons leven regeert? Klik op de link onderaan deze blog en bestel het boek van Hans de waard, de ontwikkelaar van de Body Mind Release methode)

Psychologe dr. Elaine N. Aron heeft uit onderzoek geconcludeerd dat hooggevoeligheid aangeboren is. Het hoort bij je! Het is wel zo, dat als je als hooggevoelig persoon veel ballast bij je draagt, je daar eerder last van hebt dan een gemiddeld persoon. Logisch toch? Op het moment dat je ballast getriggerd wordt, dan ervaar je dat niet alleen heftiger vanuit je gevoeligheid, maar het raakt je ook harder. Vanuit je hooggevoeligheid ben je nu eenmaal gevoeliger. Je reageert er emotioneler op.

Ook HSP, oftewel hoogsensitiviteit, blijkt volgens verschillende onderzoeken genetisch bepaald. Dit herken je, doordat je zintuigen beter ontwikkeld zijn in vergelijking tot andere mensen. Hierdoor ben je niet alleen gevoeliger voor geuren, geluiden, het zien van details, sferen en energieën om je heen, maar neem je ook meer indrukken op. Dat maakt dat het brein van een HSP-er alerter is op mogelijke gevaren. Er komen dagelijks meer prikkels binnen, waardoor je systeem eerder overprikkelt raakt. Houd daar alsjeblieft rekening mee! Bescherm jezelf door je zintuigen wat vaker rust te gunnen en zorg dat je regelmatig ‘ontprikkelt’. Dit kan je bijvoorbeeld doen door lekker in de natuur te zijn.

Je kunt alleen hooggevoelig zijn, alleen HSP of beiden. Daarnaast zijn er ook gradaties in gevoeligheid. De een is een beetje gevoelig en de ander overgevoelig. Eén ding is zeker: hoe meer ballast je bij je draagt, hoe meer ‘last’ je hebt van je gevoeligheid. Door de ballast die je bij je draagt, raak je sneller overprikkeld en door je gevoeligheid heb je eerder last van je ballast.

Loslaten gaat over stoppen om het vast te houden

Vele mensen vragen mij: “Maar HOE laat ik het dan los?” Loslaten gaat over stoppen om het vast te houden. Wat ik merk in mijn praktijk is dat hetgeen dat we los zouden willen laten, juist vanuit onze hooggevoeligheid vasthouden. Ik licht dit toe met een voorbeeld, wat ook jij vast herkend. Iemand maakt een vervelende opmerking naar je. Terwijl een ander het na een uurtje alweer vergeten is, spookt het bij jou na een paar dagen nog steeds door je hoofd.

Ook ik ervaarde vroeger dat ik alles wat er binnen kwam te lang vasthield. Toen ik, voordat ik zelf Body Mind Release therapeut werd, het traject volgde bij Hans de Waard, de ontwikkelaar van deze fantastische methode, begreep ik pas waarom ik het vasthield. We houden het vast vanuit onbewuste levensprogrammeringen die we bij ons dragen. Dit zijn programma’s van schuld, zelfverwijt, zelfbestraffing, lijden of de behoefte om te lijden. En vanuit de welbekende slachtofferrol. Deze levensprogramma’s komen tot uiting in patronen als: onszelf wegcijferen, verantwoordelijkheden en lasten overnemen van anderen, teveel plichtsbesef, te hoog verwachtingspatroon, aanpassingsgedrag, pleasegedrag…

Ik had geen last van mijn gevoeligheid…

Waar ik tijdens het volgen van het Body Mind Release traject achter kwam, is dat ik geen last had van mijn gevoeligheid, maar van de energie die ik oppakte van buitenaf. Dit deed ik vanuit de onbewuste programmeringen die ik bij me droeg, zoals ik hierboven al omschreef. Vanuit please -en aanpassingsgedrag gaf ik mezelf letterlijk weg. Door mee te leven met anderen nam ik hun negatieve energie over en gaf ik mijn positieve gevoelens af. Hierdoor was mijn natuurlijke beschermlaag afgebrokkeld en was ik door de jaren heen nog gevoeliger geworden.

In mijn praktijk zie ik dat al mijn klanten die hooggevoelig en/of HSP zijn, deze onbewuste programmeringen bij zich dragen. De ene herkend ze allemaal en de ander herkend er een aantal. De ene persoon is dan ook gevoeliger dan de ander.

Kenmerken van hooggevoeligheid: Alles wat je moet weten over hooggevoelig zijn.

 • Vervelende opmerkingen blijven dagen, weken in je hoofd hangen.
 • Je hebt moeite met ruziënde mensen om je heen.
 • Het klimaat, mensen, dieren zijn belangrijk voor je.
 • Je wilt graag iets toevoegen. Iets dat zinvol is.
 • Als je ergens niet tegen kan, dan is het onrecht.
 • Heb je moeite met ‘Nee’ zeggen? (Het bewaken van je grenzen).
 • Je hebt behoefte aan verdiepende gesprekken.
 • Waarom? Je stelt jezelf herhaaldelijk de ‘waarom-vraag’. Je wilt het écht begrijpen.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Heb je soms het gevoel dat je hier niet thuishoort? Dat je anders bent dan de rest?
 • Je voelt sferen en stemmingen aan van anderen.
 • Je maakt je snel zorgen.
 • “Als de ander maar gelukkig is” Je vindt je dierbare belangrijker dan jezelf.
 • Je bent er graag voor anderen.
 • Prikkelende kleding, natte kleding of een labeltjes in je kraag. Daar kan je niet tegen.
 • Je hebt een rijk inlevingsvermogen.
 • Je voelt je snel overweldigd.
 • Je hebt langer de tijd nodig om emotionele indrukken te verwerken.
 • Je kunt er slecht tegen als iemand over je schouders meekijkt.
 • Hoe kan de wereld zo hard zijn? Dat is wat je je afvraagt. Kijk jij het nieuws nog?
 • Authenticiteit is belangrijk voor je. Écht jezelf kunnen en mogen zijn.

Je hoeft je niet in alle kenmerken te herkennen. Dit zijn wel de belangrijkste kenmerken, zodat je alles wat je moet weten over hooggevoelig zijn, hierin voor jezelf kan herkennen. En zoals ik eerder zei: de ene persoon is gevoeliger dan de ander en het is afhankelijk of je hooggevoelig bent, HSP of beiden.

We zijn gewend dat het tonen van emoties zwak is

Zoals hierboven beschreven gaf ik aan dat je vanuit je hooggevoeligheid emotioneler reageert op de informatie die binnenkomt. Vanuit de maatschappij en onze opvoeding zijn wij gewend dat het ‘zwak’ is om emotioneel te reageren op dingen. “Stel jezelf niet zo aan.” “Niet huilen.” “Kom op, schouders eronder en doorgaan.” We hebben vaak ook niet geleerd van onze ouders om met onze emoties en werkelijke gevoelens om te gaan.

In een eerdere blog legde ik al uit dat het als jong kind moeilijk is om trouw te zijn en te blijven aan jezelf en je eigen gevoelens; je bent afhankelijk van je ouders om je beschermd, veilig en geliefd te voelen. Dit zijn primaire behoeftes die elk kind nodig heeft. Logisch dat je dit als klein kind doet. Dat is je aangeleerde gedrag. Terwijl authenticiteit voor een HSP-er of een hooggevoelig persoon juist belangrijk is. Je wilt jezelf niet verloochen. Je wilt dicht bij jezelf kunnen blijven. Dat maakt het vaak ook zo verwarrend. Doordat je jezelf niet begrijpt, ga je jezelf afvallen. Je ervaart boosheid richting jezelf met als gevolg dat je je zelfbeeld verlaagt.

Zo kom je in de vicieuze cirkel terecht

Dit is wat ik ook zie bij mijn klanten en wat ik zelf herken. Het is zo’n logisch verhaal. Boosheid richting jezelf zorgt voor het verlagen van je zelfbeeld en dat zorgt voor onzekerheid. Je onzekerheid gecombineerd met het ‘je anders voelen’ zorgt ervoor dat je bevestiging nodig hebt van buitenaf en dat maakt dat je je wegcijfert, moeite hebt om je grenzen aan te geven, pleasegedrag etc…

Vaak zeggen mijn klanten: “Ik voel mij niet begrepen”. De vraag die ik ze dan stel is: “Begrijp jij jezelf wel? Hoe kun je van anderen verwachten dat ze jou begrijpen, als jij jezelf niet begrijpt?” En juist daarom vind ik het zo belangrijk dat jij alles wat je moet weten over hooggevoelig zijn, ook weet.

Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het gevolg hiervan is dat je energie gaat overnemen van anderen (Ik los het wel op!). Je gaat jezelf letterlijk weggeven. Je positieve gevoelens afgeven aan die ander. Stel je bent een avondje bij een vriendin of vriend. Deze vertelt jou over al haar of zijn problemen. Jij luistert meelevend en geduldig. Aan het einde van de avond zegt de ander: “Ik vond het zo gezellig en fijn. Bedankt voor het luisteren! Ik voel me al stukken beter.” Jij bent blij dat je hebt kunnen helpen, maar voelt je wel leeg en doodop. Herkenbaar?

Als je meer wilt weten over hooggevoeligheid en HSP kan je hier een aantal podcasts op mijn website luisteren.

Podcast #10: Ben jij hoogsensitief, hooggevoelig of beiden?

Podcast #29:  Prikkels bijten niet. Met HSP coach Saskia Klaaysen.

In deze podcasts wordt ook alles wat je moet weten over hooggevoelig zijn, besproken.

Hoe kom je uit de vicieuze cirkel?

Er is maar één manier en dat is door het bij de kern aan te pakken. Je onbewuste levensprogrammeringen en levenspatronen los te laten en ze te vervangen voor de positieve variant. Of het nou programma’s zijn van schuld, zelfverwijt, zelfbestraffing, lijden of de behoefte om te lijden, jezelf wegcijferen, pleasegedrag, verantwoordelijkheden over nemen van anderen, bevestiging nodig hebben van buitenaf, een laag zelfbeeld. Ze hebben geen nut en dienen je niet meer. Sterker nog; deze levensprogramma’s zorgen ervoor dat je jezelf blokkeert, zorgen voor een laagzelfbeeld en dat je niet goed in je vel zit. Als je terug in je kracht wilt en terug naar jezelf, dan moet je eerst loslaten wat niet van jou is. Namelijk de ballast die jij ooit hebt opgedaan en overgekopierd hebt van je ouders en/of verzorgers.

Bescherm jezelf met deze oefening!

Tot het moment dat jij jouw ballast (bestaande uit beperkende gevoelens, beperkende overtuigingen, angsten en beperkende levensprogramma’s), echt los hebt kunnen laten en je verloren positieve gevoelens terug hebt kunnen halen, wil ik je graag een simpele maar zeer effectieve beschermingsoefening meegeven. Deze staat ook op pagina 145 van het boek van Hans de Waard: Hoe ballast ons leven regeert. (klik hier om het boek te bestellen)

Oefening:

 1. Leg één van je handen onder jouw borstbeen, op de plek waar jouw ribben samenkomen.
 2. Vervolgens zeg je in gedachte tegen jezelf: ik blijf dicht bij mezelf en neem niets op van anderen.

Je zult zien hoe krachtig dit werkt. Maar let op… dit is echt een tijdelijke quick-fix!

Ben jij er ook klaar mee om last te hebben van de ballast die jij bij je draagt? Wil je deze graag loslaten om zo jezelf te helen, de regie terug te krijgen over jouw leven en terug in je kracht te komen? Boek dan hier een gratis inzichtengesprek met mij. Ik vertel je graag hoe je dit met de Body Mind Release methode kunt doen.

Ik hoop dat je nu alles wat je moet weten over hooggevoelig zijn ook weet. Mochten er dingen zijn, die ik niet heb besproken, neem dan gerust contact op met mij!

Veel liefs,

Rachel

Menu

Stuur mij de kennismakingsvideo!

Doe mee!

Stuur mij de kennismakingsvideo!