fbpx

Meer rust in je hoofd

Ik kan jou allerlei tips geven om momenten van meer rust in je hoofd en je leven te creëren. En die geef ik jou ook. Maar wat jij eigenlijk wilt is voor ALTIJD meer rust in je hoofd en je leven ervaren toch… Innerlijke rust. Door de innerlijke oorzaak aan te pakken van de onrust die jij ervaart, bereik jij snel jouw doel. Zo creëer jij meer rust in je hoofd en je leven. Voor altijd…

Als jij behoefte hebt om meer rust te creëren in je hoofd, ervaar jij hoogstwaarschijnlijk teveel onrust en stress. Dat zorgt ervoor dat jij het lastig zal vinden om je volledig te ontspannen, wat er tevens voor zorgt dat je jezelf niet kunt opladen. Daarom is het vinden van momenten van meer rust heel belangrijk. Bedenk alleen wel dat dit slechts een tijdelijke oplossing biedt. Zolang jij datgene dat jouw onrust, jouw stress, creëert niet elimineert, zal het lastig zijn om meer rust in je hoofd en je leven te gaan ervaren.

Hoe ontstaat onrust in jouw lichaam?

Laten we eerst eens kijken wat er eigenlijk gebeurt in jouw lichaam op het moment dat jij onrust ervaart. Ons lichaam heeft 2 zenuwstelsels: ons centrale zenuwstelsel en ons autonome zenuwstelsel. Ons centrale zenuwstelsel staat onder invloed van onze wil. Zo kunnen wij bijvoorbeeld onze spieren aansturen oftewel bewegen. Ons autonome zenuwstelsel daarentegen kunnen wij slechts indirect beïnvloeden. Autonoom betekent in deze zelfstandig. Dit zenuwstelsel is bij bijna alle automatische processen in ons lichaam betrokken. Denk hierbij aan onbewuste functies en processen als je ademhaling, bloeddruk, hartslag, spijsvertering, stofwisseling en je energieproductie. Heel fijn dat deze processen automatisch ingeregeld zijn, want stel je eens voor als je over dat soort functies na zou moeten denken.

Gaspedaal en rempedaal

Het autonome zenuwstelsel bestaat op haar beurt weer uit twee regelsystemen: Het sympathische en het para sympathetische zenuwstelsel. De eerste noemen we ook wel het gaspedaal en het tweede het rempedaal.

Op het moment dat we in een levensbedreigende situatie terecht komen, dan wordt het gaspedaal geactiveerd. We worden klaar gestoomd om te vechten of te vluchten. Er komt adrenaline en cortisol vrij, onze hartslag en bloeddruk nemen toe, ons immuunsysteem en onze spijsvertering worden stil gelegd (dat verbruikt namelijk teveel energie van ons), ons bloed wordt naar onze armen en benen geperst en rennen of vluchten maar. Dit proces kost ons lichaam niet alleen veel energie. Doordat het gaspedaal wordt geactiveerd ervaren wij dat gevoel van onrust. Zowel in ons hoofd als in ons lichaam.

Als ons parasympatische zenuwstelsel, het rempedaal en de “acculader” van ons lichaam, actief is daalt onze hartslag en bloeddruk, worden al onze spieren en organen voorzien van voldoende bloed en zuurstof en ervaar jij meer rust in je hoofd en meer ontspanning. Dat is wat je wilt!

Hoe vind je de juiste balans

Het is het beste als er een juiste balans is tussen deze twee systemen. Als het ene systeem actiever wordt, is het andere systeem minder actief. Inspanning en actie afwisselen met ontspanning en meer rust, zodat de twee systemen elkaar in evenwicht houden. Om dat te bewerkstelligen is het nodig om ons sympathische zenuwstelsel alleen te activeren als het nodig is. Zoals in een levensbedreigende situaties of in situaties waarbij extra lichamelijke of mentale inspanning nodig is. Om daarna ons parasympatische zenuwstelsel weer zo snel mogelijk ‘in charge’ te laten zijn, zodat je lichaam kan herstellen en terug kan naar de ruststand. Met als gevolg meer rust in je hoofd!

Hoe vind je innerlijke rust

Het probleem in onze huidige maatschappij is, dat wij zoveel prikkels en triggers ervaren, dat ons gaspedaal teveel in actiemodus staat. Stress! Zeker als je veel beperkende gevoelens en overtuigingen met je mee draagt. Hierdoor wordt het gaspedaal ongemerkt en onbewust steeds verder, teveel en te vaak ingetrapt, waardoor je nauwelijks nog terug kan naar de rust- en herstelstand. Zie het maar als een auto waarvan het gaspedaal constant ingeduwd wordt. Zelfs een auto houdt dat niet vol. Er zal dan ook een disbalans ontstaan in ons lichaam. Daarnaast zal ons brein blijven scannen op gevaar. Deze voelt zich namelijk niet veilig. Terwijl de hoofdfunctie van ons reptielenbrein is: Overleven (en voortplanten).

Dit resulteert in minder weerstand

Het is voor ons lichaam ondoenlijk om voortdurend op alert stand te staan. Dat betekent namelijk dat ons stress respons systeem overactief is. Als dit te lang aanhoudt, raakt de balans van ons autonome zenuwstelsel verstoord en ontstaat er chronische stress. Je ervaart dan voortdurend een onrustig, nerveus en opgejaagd gevoel, doordat de krachtige overlevingsenergie door je lichaam blijft stromen. Dat kan ook nog eens fysieke klachten opleveren. Je immuunsysteem schakelt zich bij elke stressrespons reactie uit, wat resulteert in minder weerstand. Gek genoeg resulteert dit dat je (onbewust) juist op zoek gaat naar prikkels. Je krijgt moeite om te ontspannen. Als ik dit fenomeen uitleg aan mijn cliënten, dan zie ik ze vaak herkenbaar reageren. Je geest gaat het overnemen van je lichaam. Alsof deze roept: “Hey, hoe zit het met mijn dagelijkse portie adrenaline en cortisol?” En zo creëren we onbewust stress situaties.

Ons sympathische systeem kan trouwens ook juist onder actief zijn. Dit uit zich in een uitgeput gevoel, al na lichte inspanning. Ook dan is het zaak om de juiste balans terug te vinden door te ontstressen. Meer over emotionele uitputting kun je hier lezen.

Samenvattend: Om meer rust in je hoofd te creëren en ontspanning te ervaren zal je datgene dat onrust en stress veroorzaakt los moeten laten.

Als ik aan jou vraag wat de oorzaak is van de stress in je leven en de onrust in je hoofd, dan zal je wellicht redelijk weten welke situaties dit veroorzaken. Maar heb je ook enig idee door welke beperkende gevoelens en overtuigingen? Onbewust duwen we dit weg, omdat we én niet geconfronteerd willen worden met die pijn én omdat we teveel beperkende gevoelens en overtuigingen met ons meedragen. Deze hebben we opgedaan tijdens vervelende gebeurtenissen in ons leven en/of gekopieerd van onze ouders/verzorgers in onze vroege jeugd. Hoe meer beperkende gevoelens en overtuigingen jij met je mee draagt, hoe vaker je getriggerd wordt, hoe meer stress je hebt, hoe meer je zal piekeren, hoe meer onrust in je hoofd en hoe actiever jouw sympathische zenuwstelsel is.

Onze hypothalamus, een onderdeel van het limbische systeem (emotionele brein), controleert het autonome zenuwstelsel en draagt bij aan het klaarmaken van het lichaam voor actie en aan het herstel tijdens de rust.

Behalve dat de hypothalamus gevoelens van honger, dorst en verzadiging regelt, speelt onze hypothalamus een cruciale rol bij de organisatie van gedragingen die zorgen voor de overleving van het individu en de soort: vechten, vluchten, voortplanten. Onze hypothalamus reguleert onze beperkende gevoelens en overtuigingen. Zodra deze getriggerd worden, signaleert deze dat en denkt: “Oh jee, gevaar!” Met als resultaat dat deze een seintje geeft aan onze hypofyse, die op haar beurt opdracht geeft aan de bijnieren om cortisol en adrenaline aan te maken.

Door beperkende gevoelens en overtuigingen los te laten, wordt de hypothalamus minder getriggerd en ons sympathisch zenuwstelsel niet geactiveerd. Dat zorgt voor de juiste balans in ons autonome zenuwstelsel. Resultaat? Minder stress, minder piekeren en dus meer rust in je hoofd en ontspanning. Voor altijd! Zowel in ons hoofd als lichaam.

5 krachtige tips voor meer rust in je hoofd!

Tot de tijd dat jij de keuze hebt gemaakt om jouw beperkende gevoelens en overtuigingen los te laten, geef ik      je 5 krachtige tips om direct al meer rust in je hoofd en ontspanning te creëren:

  1. Mediteer: Uit onderzoek blijkt dat positieve gevoelens als liefde, vreugde en dankbaarheid ons rempedaal stimuleert. En het geeft direct meer rust in je hoofd, omdat je rationele brein even ‘uit’ staat.
  2. Ademhalingsoefeningen: Een diepe en rustige ademhaling activeren ons parasympatische zenuwstelsel. Zo zak je ook meer uit je hoofd in je lichaam. Wat meer rust in je hoofd creëert.
  3. Ga de natuur in: In de natuur laad je jezelf op. Het helpt je om alles even los te laten.
  4. Plan Me-Time in: Zorg voor voldoende rustmomenten voor jezelf waarbij je je even afzondert van alle prikkels.
  5. Beweging: Beweging verlaagt het cortisol gehalte in je lichaam. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd en je lichaam!

Bovenstaande tips zullen jou zeker helpen om meer rust in je hoofd en je leven te ervaren. Zoals ze mij ook altijd wat meer ontspanning geven als ik daar behoefte aan heb. Maar bedenk wel, dat als je voor altijd meer rust in je hoofd en je leven wilt creëren je de innerlijke oorzaak zal moeten aanpakken.

Wil jij weten hoe je dit aan kan pakken? Klik hier en vraag een gratis inzichtengesprek aan met mij. We kijken dan samen naar jouw klachten en wat Body Mind Release voor jou kan betekenen. Deze methode pakt de innerlijke oorzaak van al onze levensklachten bij de kern aan.

 

Liefs Rachel

Menu

Stuur mij de kennismakingsvideo!

Doe mee!

Stuur mij de kennismakingsvideo!