fbpx

Op het moment dat je volledig in je kracht staat, kan en durf je alles aan. Je voelt je sterk en krachtig genoeg om de stappen te zetten die je wilt. Of het nou gaat om het nemen van een belangrijk besluit of het ondernemen van iets nieuws… Je kunt en durft de uitdaging aan. Maar stel dat je je niet krachtig genoeg voelt? Dat je je juist onzeker en onveilig voelt? Vaak dan besef je pas dat je niet in je kracht staat. Dat overkwam mij een aantal jaar geleden. En dan? Hoe kom je terug in je kracht… Dit is wat ik heb gedaan om terug in mijn kracht te komen.

Vaak hoorde ik van mensen om mij heen, dat ze mij als een krachtige vrouw zagen. “Jij staat altijd zo in je kracht” zeiden ze dan. In bepaalde opzichten was dat wellicht ook zo, maar niet op alle vlakken. Ik was een aanpakker, een doorzetter. Maar waar ik vooral een kei in was: mijn angsten en onzekerheden verbergen! Uiterlijke schijn.. Niet alleen voor anderen, maar ook voor mezelf. Ik deed alles vanuit wilskracht en doorzettingsvermogen. Alles om maar niet aan mezelf toe te hoeven geven dat ik angstig en onzeker was. Waarom niet? Het was mijn coping strategie om mezelf staande te houden. Struisvogelgedrag. Door het niet te erkennen was het er niet. Al voelde ik wel de stress en de spanning als ik geconfronteerd werd met mijn angsten en onzekerheden. Achteraf gezien was ik altijd al een angstig en onzeker kind.

Laten we eens kijken hoe zo’n coping strategie werkt.

Coping is een begrip uit de psychologie, waarmee de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat wordt bedoeld. Het betreft de omgang met alle soorten voortdurende stressoren. (Wikipedia)”

Coping is afgeleid van het Engelse begrip ‘to cope with’ wat letterlijk betekent ‘kunnen omgaan met of opgewassen zijn tegen’.

Onderliggend droeg ik angsten met mij mee als bindingsangst en verlatingsangst. Ik voelde me snel afgewezen en buitengesloten en daardoor niet veilig om mij op dieper niveau te verbinden met mensen om mij heen. Maar dat niet alleen. Ik had angst om mezelf zichtbaar te maken. Angst om in mijn kracht te staan, om voor mijn eigen waarheid te staan.

Om dat te verbloemen deed ik een aantal dingen die jij wellicht ook bij jezelf herkent;

  1. Ik hielp vooral anderen om in hun kracht te staan.

Ik had de welbekende ‘reddersrol’. Dat maakte dat ik niet in mijn eigen kracht hoefde te staan. Ik hielp anderen vooruit, maar kwam zelf geen stap verder. Zo hield ik mezelf ‘veilig’ om maar niet de stappen te hoeven maken, die ik rationeel heel graag wilde, maar niet aandurfde. En het ‘please’ gedrag zorgde er ook nog voor dat ik mezelf onmisbaar en dus geaccepteerd ging voelen, waardoor ik de pijn van afwijzing en mezelf buiten gesloten voelen goed kon wegduwen!

  1. Ik zocht bevestiging van buitenaf.

Hoe meer mensen mij aardig vonden en mij ‘belangrijk’ vonden, hoe hoger mijn eigenwaarde. Op mijn werk had ik een flitsende carrière. Ik deed alles voor iedereen en kreeg zo veel waardering. Maar oh jee als het aan die bevestiging ontbrak. Dan werd ik al snel onzeker.

  1. Ik leunde op de positieve gevoelens van anderen.

Het liefste omringde ik mij met mensen die krachtig, succesvol, optimistisch, vrolijk, gezellig en enthousiast waren. Net als ik, dacht ik. Tot het moment dat mijn situatie veranderde en deze mensen niet meer om mij heen waren. Toen pas besefte ik, dat ik leunde op hun positieve gevoelens. Vergelijkbaar met als je in een situatie zit waarbij je een stukje zelfvertrouwen mist om een bepaalde activiteit te ondernemen. Stel dat iemand dan tegen jou zegt: Kom dan gaan we samen! Het is helemaal niet eng, maar juist leuk. Dan neemt je zelfvertrouwen ineens toe om het wel te gaan doen. Je leunt letterlijk op het zelfvertrouwen van de ander.

Hoe kom je terug in je kracht?

Door een aantal ingrijpende gebeurtenissen veranderde een aantal jaar geleden alles in mijn leven. Daardoor werd ik totaal teruggeworpen op mezelf. Op dat moment realiseerde ik mij dat ik emotioneel afhankelijk was van de mensen om mij heen. Het lukte mij niet meer om mijn kop in het zand te steken en ik kon niets anders dan met mezelf aan de slag. Maar hoe? “Hoe kom ik terug in mijn kracht” dacht ik. Hoe haal ik de positieve gevoelens terug die ik zo miste en waar ik grote behoefte aan had.

Ik besefte mij dat het vooral beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten waren die er voor zorgde dat ik niet terug in mijn kracht kon stappen. De angsten verkrampte mij om in beweging te komen en mijn zelfbeeld was te laag. En om terug in mijn kracht te stappen moest ik niet alleen de beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten loslaten, maar ook mijn verloren positieve gevoelens terughalen.

Stappenplan:

Stap 1: Maak de keuze dat je terug in je kracht wilt stappen!

Als je iets wilt veranderen in jouw leven dan heb je daarvoor 4 dingen nodig;

  • De drang (noodzaak) om iets te willen veranderen.
  • Pakje zelf verantwoordelijkheid. Neem jouw lot in eigen handen.
  • Geloof dat het je gaat lukken. Je hoeft het niet alleen te doen. Je moet het we zelf doen.
  • Motivatie (verlangen) om het te veranderen.

Stap 2: Maak voor jezelf een overzicht van dingen die goed verlopen in je leven en dingen die je anders zou willen. Het kunnen ook positieve en negatieve dingen zijn over jezelf. het is jouw overzicht, dus maak het zo uitgebreid mogelijk als jij wilt.

Stap 3: Accepteer de situatie zoals deze nu is. Accepteer alleen niet dat het zo blijft.

“Voor nu is het zoals het is en dat accepteer en aanvaard ik. Maar dit is niet wat ik wil, dus ik ga het anders doen zodat mijn leven wordt zoals ik wel zou willen!”

Stap 4: Maar uit het overzicht van stap 2 een keuze met welk punt, dat je anders zou willen, je het eerst aan de slag zou willen. Wat is het meest belangrijk voor je? Waar loop je het meest op vast en zorgt ervoor dat je niet in je kracht staat.

Stap 5: Neem het gekozen punt uit stap 4 eens onder de loep. Kan je bedenken of invoelen wat jij nodig zou hebben aan positief gevoel of vaardigheid of het te veranderen? Om het de wending te geven die jij zou willen? Het kan zijn dat dit een stukje vertrouwen is, zelfvertrouwen of vertrouwen in het leven of de ander, moed, drive, passie, enthousiasme, humor, luchtigheid..

Bovenstaande oefening is een mooie manier om überhaupt eens bewust stil te staan bij jouw leven. In mijn beleving is het leven om te beleven en niet om te overleven.

Iedereen heeft wel momenten in zijn of haar leven dat die zich niet volledig in zijn kracht voelt. Maar als dit jou dusdanig belemmert, kijk dan eens voor jezelf wat jou tegenhoudt om volledig in jouw kracht te staan. Welke angsten zitten eronder? Angsten kunnen op verschillende niveaus betrekking hebben. Het kunnen hele fundamentele angsten zijn als angst voor financieel tekort of angst om ongezond te zijn. Maar het kan ook gaan om bindingsangst, angst om een bepaalde stap te nemen, verlatingsangst, angst om jezelf uit te spreken. Uiteindelijk zorgen alle angsten die jij bij je draagt dat je verkrampt. Dat je niet volledig in je kracht durft te staan. Dat je jezelf tegenhoudt en jezelf gaat aanpassen aan anderen. Wat je bakken vol energie kost.

Toen ik zelf mijn beperkende gevoelens en overtuigingen van afwijzing, me buitengesloten voelen, me niet goed genoeg voelen, me schuldig voelen en nog veel meer had losgelaten, kon ik terug in mijn kracht. Maar om echt in mijn kracht te komen moest ik ook mijn verloren en geblokkeerde positieve gevoelens terughalen. Zie het maar zo: Als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt en je laat dat los, dan heb je nog geen zelfvertrouwen. Je zult zelfvertrouwen eerst terug moeten halen om weer stevig in je schoenen te kunnen staan.

Ik ben zelf volledig terug in mijn kracht gekomen met de Body Mind Release methode. Deze methode is ontwikkelt door Hans de Waard en heeft mij zo enorm geholpen, dat ik vanuit daar zelf Body Mind Release (BMR) therapeut ben geworden.

Wil jij ook weer terug in je kracht? Klik hier en maak een afspraak voor een gratis inzichtengesprek.

Ik hoop je snel persoonlijk te mogen spreken.

Liefs Rachel

Menu

Stuur mij de kennismakingsvideo!

Doe mee!

Stuur mij de kennismakingsvideo!