fbpx

HOE laat jij los…

Loslaten is niet moeilijk. Het is een kwestie van doen. Hoe dan?  In deze blog leer ik jou hoe jij los kunt laten en waarom we denken dat loslaten moeilijk is.

Je herkent het vast wel. Iemand heeft iets vervelends tegen je gezegd en je vriend of vriendin zegt tegen jou: “Laat het nou los. Laat het gaan!” Tja, gemakkelijker gezegd dan gedaan denk je dan. Want je zou niets liever willen dan het los te laten, maar het lukt je niet.

Loslaten is niet moeilijk. Het is een kwestie van stoppen om het vast te houden…

Toen ik mij jaren geleden ging verdiepen in hoe ik los kon laten, ben ik als eerste een workshop gaan volgen bij Jan Bommerez, genaamd “De Kunst van loslaten”. Simpelweg zei hij; “Loslaten is niet moeilijk. Het is een kwestie van stoppen om het vast te houden.” Interessant dacht ik. Want daarmee bevestigde hij dat ik zelf de regie had of ik het wel of niet los wilde laten. Maar HOE stop ik dan om het vast te houden dacht ik.

Mijn emmertje was vol. Er hoefde maar iets kleins te gebeuren en ik was overprikkeld, geïrriteerd en gespannen. Een druppeltje was voldoende om mijn emmertje weer te laten overstromen. Ik wilde niets liever dan het los te laten. Mijn emmertje te legen. De spanning en frustratie die ik voelde was zo vervelend.

We houden het vanuit verkramping vast…

Alles wat we zo graag los willen laten, zit als trauma energie vast in ons lichaam. Telkens als we iets vervelends ervaren, verkrampen we van schrik. Dat voelen we en aan dat gevoel wordt door ons brein een overtuiging gekoppeld. Een beperkende overtuiging. Deze zet zich vast in onze neurale herinneringsroute en zodra we een soortgelijke situatie ervaren, wordt dezelfde beperkende overtuiging weer getriggerd. Verkrampen we opnieuw van schrik. Want onder die beperkende overtuiging zit pijn, die we niet willen ervaren. Maar in plaats van het los te laten, houden we het vanuit verkramping juist vast. Probeer maar eens een pen los te laten, die je stevig vasthoudt in je hand. Dat lukt je niet! Hoe graag je het ook zou willen..

Om los te kunnen laten, oftewel om het niet langer vast te houden, moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Voordat ik deze ga bespreken, is het belangrijk om te begrijpen waarom je beperkende gevoelens en overtuigingen onbewust vasthoudt.

Waarom houden we het vast…

Beeld je eens in dat je erg gevoelig bent van wat anderen van jou vinden. Dan ervaar je het als heel spannend als je ergens naartoe gaat, waar je niemand kent. De gedachte alleen al, maakt je onzeker. Jouw onbewuste, emotionele brein zal dit onzekere gevoel interpreteren als “gevaar” en zet het stress respons systeem aan. Wat spanning veroorzaakt. Stresshormonen worden aan het lichaam afgegeven, spierspanning neemt toe en hoe graag je “de pijn” die eronder zit ook los wilt laten, vanuit verkramping houd je het juist vast.

Ons onbewuste brein doet er alles aan om ons weg te houden bij de pijn die we ervaren als we geconfronteerd worden met situaties, die wij als niet fijn oftewel pijnlijk ervaren. Maar ondanks dat, ervaren we de pijn toch. Al proberen we het weg te duwen. Als je iets los wilt laten, zal je ervoor moeten zorgen, dat je de pijn die eronder zit loslaat. In bovenstaand voorbeeld zou je jezelf de volgende vraag kunnen stellen: Waarom is het voor mij zo belangrijk wat een ander van mij vindt?

Je kunt jezelf het volgende afvragen:

  • Heb ik de overtuiging dat ik niet goed genoeg ben?
  • Heb ik angst voor afwijzing?
  • Wijs ik mezelf af? Dan is dat wat jij uitstraalt en zullen anderen jou ook afwijzen.
  • Voel ik mij snel onwelkom of buitengesloten?
  • Ben ik wellicht onzeker over mijn uiterlijk of overkomen?
  • Ervaar ik het als een uitdaging om verbinding te maken met anderen?
  • Of vind ik mezelf wellicht niet communicatief vaardig genoeg?

Durf jij de confrontatie met jezelf aan te gaan en te kijken naar de pijn die eronder ligt?

Het is dat beperkende gevoel, die beperkende overtuiging die onder de ‘pijn’ ligt, die los gelaten mag worden. Hoe laat jij die los?

Loslaten doe je zo….

Loslaten is echt niet moeilijk. Het is een kwestie van doen. Om dit te kunnen doen, moet er aan een paar voorwaarden voldaan worden. Deze zet ik hieronder voor je op een rijtje;

1. Loslaten kunnen we alleen vanuit een ontspannen staat.

Om ervoor te zorgen, dat we het niet langer vanuit verkramping vasthouden, moeten we onszelf naar een staat van ontspanning brengen. Onze hersenen produceren bepaalde golven. Het overgrote deel van de dag zijn dat bèta-golven. In bèta zijn we gespannen, nerveus en gericht op de buitenwereld. Om te kunnen loslaten moeten we ons bevinden in een staat van ontspanning, in alfa staat. Vergelijkbaar met de staat waarin je mediteert.

2. Je moet het willen loslaten.

Dat klinkt raar, want natuurlijk wil jij dat rationeel gezien. Maar er is iets in jouw onbewuste brein, die het niet los durft te laten. Deze wil maar één ding en dat is jou zover mogelijk weghouden bij de pijn die eronder zit. De confrontatie uit de weg gaan. Dat onbewuste gekwetste stuk in jou doet er alles aan om jou tegen te houden. Jou te blokkeren, uitstelgedrag te vertonen en/of vermijdingsgedrag. Dit komt tot uiting in het opbouwen van veiligheidsmechanismes. Vecht –en/of vluchtgedrag.

3. Je hebt de overtuiging ontwikkelt dat je het niet kunt.

Waarschijnlijk heb jij al van alles en nog wat geprobeerd om het los te kunnen laten, maar is het nog niet gelukt. Dat maakt dat je de overtuiging hebt opgebouwd dat loslaten moeilijk is. Herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws! Loslaten is niet moeilijk. Je hebt alleen de juiste manier nog niet gevonden om het te kunnen loslaten.

4. Iets in jou denkt dat je het niet mag loslaten.

Je hebt jezelf onbewust een innerlijk verbod opgelegd om het los te mogen laten. Om weer te mogen genieten van het leven, zonder pijn. Deze is het lastigst te herkennen en te erkennen voor jezelf. Je doet dit onbewust vanuit opgebouwde levensprogramma’s die je bij je draagt. Dit kunnen bijvoorbeeld programma’s zijn van schuld, lijden of de behoefte om te lijden, zelfverwijt, de lasten overnemen van anderen, verantwoordelijkheden overnemen van anderen, aanpassingsgedrag, de reddersrol of angst om in je kracht te staan.

Het gaat erom dat je jezelf toestemming geeft om het los te kunnen, te willen en te mogen laten…

Soms weet je in grote lijnen wel wat je los mag laten, maar niet specifiek. Logisch, want we dragen zoveel ballast met ons mee. Ballast, die we ooit op hebben gedaan door vervelende gebeurtenissen in ons leven, door mee te leven met anderen en door overgekopieerd gedrag van onze ouders c.q. verzorgers. Dit laatste begint al op het moment dat je nog in de baarmoeder zit bij je moeder. Je bent dan nauw verbonden met je moeder en neemt 1 op 1 haar energie over. Ervaarde je moeder in die periode veel angst, dan zal jij naar alle waarschijnlijkheid ook angstiger in het leven staan. Al vanaf jongs af aan.  Zeker als dit zich heeft doorgezet tijdens jouw eerste levensjaren.

Ik kwam er achter dat we juist vanuit (hoog)gevoeligheid, alles steviger vasthouden. Niet alleen omdat we gevoeliger , sensitiever zijn voor negatieve energie van buitenaf dan een gemiddeld persoon, ook omdat het harder binnen komt. Logisch, dat je als hooggevoelig persoon dus meer last hebt van de ballast die je bij je draagt. Als iemand vroeger iets vervelends tegen mij zei, iets wat ik althans als vervelend had ervaren, dan kon ik daar nog dagen mee zitten. De persoon die het tegen mij had gezegd was het allang vergeten en ik liep er nog dagen mee rond. Vast ook voor jou weer herkenbaar.

HOE laat jij los… tijd om los te laten?

Met de Body Mind Release methode van Hans de Waard is loslaten niet moeilijk. Het is echt een kwestie van doen. Deze vriendelijke en duurzame methode helpt jou om alle ballast die jij bij je draagt, welke bestaat uit beperkende gevoelens, beperkende overtuigingen, angsten en beperkende levensprogramma’s in de kern los te laten en jouw verloren positieve gevoelens terug te halen. Deze methode heeft mij een aantal jaar geleden zo enorm geholpen, dat ik daarna zelf Body Mind Release therapeut ben geworden.

Zou jij meer willen weten over de Body Mind Release methode en wat deze methode voor jouw klachten kan betekenen? Boek hier vrijblijvend en gratis een inzichtengesprek met mij persoonlijk. En ik vertel je graag meer over hoe jij loslaat.

Heb jij behoefte aan meer rust in je hoofd en wil je een aantal tips die jij direct kunt toepassen? Klik dan hier om mijn blog te lezen: Creëer meer rust in je hoofd en je leven.

 

Liefs Rachel

 

 

Menu

Stuur mij de kennismakingsvideo!

Doe mee!

Stuur mij de kennismakingsvideo!