fbpx

Overprikkeling. Een bekend probleem. Waarom vallen we telkens weer in onze eigen valkuil? Reden hiervan is aangeleerde patronen en levensprogramma’s, die jij hebt opgedaan in jouw jeugd. Met als gevolg; overprikkeling.

Vorig weekend was ik weer voor een paar dagen in ons huis in Frankrijk. We hebben het een aantal jaar geleden gekocht als oude (bewoonbare) paardenstallen en omgebouwd tot woonhuis. Het is gelegen in een prachtige omgeving, aan de rand van de Morvan, dichtbij de Bourgogne. Het gebied wordt gekenmerkt door immense zonnebloemvelden, die staan te shinen in het zonnetje. Behalve onze Franse buren in het aangrenzende huis 10 meter verderop worden we dagelijks begroet door koeiengeloei van onze vierpotige burenvrienden. De perfecte plek om te ontprikkelen dus!

Op slechts 7 uurtjes afstand vanuit Delft, rijden we er maandelijks naartoe. Iets waar ik altijd echt aan toe ben tegen de tijd dat we vertrekken. Wellicht is het omdat mijn systeem steeds gevoeliger wordt voor prikkels van buitenaf of nemen de prikkels om ons heen toe. In ieder geval merk ik dat de prikkels mijn systeem steeds meer ontregelen en dat ik niet de enige ben die daar last van heeft.

Na een paar dagen Frankrijk kom ik dan weer geheel ontprikkeld terug. Wetende dat het daarna weer langzaam opgebouwd wordt. Het is een proces waar we ons veelal niet bewust van zijn. Onbewust zetten we ons systeem open. Iets wat in de huidige, drukke maatschappij denk ik onvermijdbaar is.

Wat kun je doen om er het minste last van te hebben?

Ik kan je allerlei tips geven wat je ertegen kunt doen. Maar ik weet zeker dat je die al kent en ze vergeet toe te passen. Herkenbaar voor mij! Dan voel ik de overprikkeling toch weer opkomen en wordt ik boos op mezelf. Waarom heb ik het toch weer laten gebeuren, waarom stap ik telkens weer in mijn eigen valkuil? Het antwoord daarop is aangeleerde patronen en levensprogramma’s die jij bij je draagt. Programma’s die opgeslagen zijn in het onbewuste brein, die er voor zorgen dat je telkens weer in dezelfde valkuil trapt…

Wat is overprikkeling?

Via onze zintuigen worden de aanwezige prikkels in onze omgeving via onze zenuwen naar de hersenen doorgestuurd en geregistreerd in ons brein. Bij een gezond en helder werkend brein laten de hersenen alleen die prikkels door, die op dat moment belangrijk zijn. Ons brein beschermd ons als het ware om een overload aan prikkels te moeten verwerken. Op het moment dat er echter teveel prikkels aanwezig zijn in je omgeving, werken je hersenen minder goed en worden de prikkels minder goed verwerkt. Hierdoor komt er een teveel aan prikkels binnen, wat zorgt voor overprikkeling.

Wat gebeurt er precies bij overprikkeling?

Je herkent het op zeker! Je wordt geïrriteerd, gestrest, geprikkeld, raakt het overzicht kwijt met als gevolg vermoeidheid en soms zelfs hoofdpijn. Je hersenen worden letterlijk overbelast door het teveel aan prikkels die binnenkomen. Het is per persoon en per situatie verschillend hoeveel prikkels je aankunt. Veel mensen om je heen, een drukke agenda, een lawaaierige omgeving zijn basis ingrediënten voor overprikkeling. Zeker als je een gevoelig zenuwstelsel hebt. Iets dat mensen die hooggevoelig en/of HSP zijn standaard hebben. Maar ook als je altijd op de alertstand staat of NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) ervaart is je zenuwstelsel gevoeliger of zelfs overgevoelig. (Lees hier meer over overprikkeling bij NAH)

Hoeveel prikkels kunnen we als mens aan?

In onze huidige, drukke maatschappij is het voor vele mensen dagelijks een echte uitdaging om met de hoeveelheid prikkels om te gaan. Hierbij is het mede afhankelijk van je staat van zijn, hoeveel je aankunt. Na een nacht slecht geslapen te hebben of op een drukke werkdag is het moeilijker dan op de momenten dat je goed in je vel zit. Maar dat niet alleen. Het is ook per persoon afhankelijk of je de opgedane prikkels snel los kunt laten of dat je het vast blijft houden in je systeem. Hoe snel ontprikkel jij?

Hoe gevoeliger jij als persoon bent, hoe langer je het vasthoudt. Het duurt langer voordat je systeem weer opgeschoond is. Vergelijkbaar met een emmer water. Een volle emmer loopt eerder over, dan een lege of halfvolle emmer.

Waarom laten we onszelf telkens overprikkelen?

Vanuit aangeleerde patronen en levensprogramma’s die jij bij je draagt, zijn we gewend om maar door te gaan. In welke van onderstaande levensprogramma’s herken jij je?

  • Jezelf groot houden
  • Emoties opkroppen of niet uiten
  • Doorgaan vanuit wilskracht
  • Teveel plichtsbesef
  • Over je grenzen heen gaan
  • Jezelf wegcijferen
  • Angst om anderen teleur te stellen
  • Willen voldoen aan een (te hoog) verwachtingspatroon van jezelf of anderen
  • Op je tenen lopen vanuit aanpassingsgedrag

Deze levensprogramma’s zorgen ervoor dat we onszelf geen rust gunnen. We gunnen onszelf onvoldoende tijd om te ontspannen en te ontprikkelen. Vanuit een ontspannen staat is het makkelijker om de prikkels los te laten, dan vanuit een verkrampte staat.

Door deze aangeleerde levensprogramma’s los te laten, zal je minder snel overprikkeld raken en zal je jezelf meer rust gunnen om te ontspannen. Hoe? Met de Body Mind Release methode is loslaten niet moeilijk. Het is een kwestie van doen.

Op het moment dat ik voel dat ik teveel prikkels binnenlaat, weet ik dat mijn systeem TE open staat. Dan weet ik dat ik toch weer even over mijn grenzen heen laat gaan. Dit doen we vooral vanuit onzekerheid. Dan weet ik dat ik op een bepaald vlak ergens onzeker over ben of mij ergens zorgen over maak.

Wat kun je voor nu doen?

Het is het beste om jezelf veelvuldig te ontdoen van de opgedane prikkels. We weten het wel, maar doen is iets heel anders. Ook ik gun mezelf niet altijd voldoende tijd om te ontprikkelen. Al heb ik bovenstaande patronen en programma’s jaren geleden losgelaten, dan nog trap ook ik soms in mijn eigen valkuil. Hierbij toch nog even een aantal tips wat je het beste kunt doen om overprikkeling te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat je niet teveel verplichtingen achter elkaar hebt.
  • Trek je geregeld even terug om niets te doen.
  • Wandel in de natuur. De natuur helpt ons om prikkels los te laten.
  • Plan op voorhand Me-Time in.
  • Zorg voor zover het mogelijk is voor een prikkelarme omgeving: weinig geluiden, mensen.
  • Maak het bespreekbaar met de mensen om je heen. Werken in stilte ruimtes geeft rust!
  • Geef jezelf de ruimte om soms ook even dingen te doen waar je blij van wordt.
  • Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Als je erover nadenkt, moet je het meest van jezelf.

Als je merk dat je het lastig vindt om écht tot rust te komen en te ontspannen, neem dan op tijd actie. Overprikkeling is niet goed voor lichaam en geest. En daarbij zorgt het ervoor dat je niet kunt genieten van de kleine en mooie dingen om je heen. Zoals ik eerder zei: loslaten is niet moeilijk. Het is een kwestie van doen! Wil jij weten hoe? Boek dan een gratis online inzichtengesprek met mij via deze link.

Liever met een kleine stap beginnen? Download dan hier mijn E-Book: “Pak de regie terug over jouw leven”

Veel liefs Rachel

Menu

Stuur mij de kennismakingsvideo!

Doe mee!

Stuur mij de kennismakingsvideo!